Om Dyson | Dyson.se
James Dyson

"Precis som alla andra blir vi frustrerade när produkter inte fungerar som de ska. Eftersom vi är ingenjörer kan vi göra något åt det. Vi arbetar mycket med nyskapande och förbättringar."

A new idea design

En ny idé

1978 blev James Dyson frustrerad över att hans dammsugare fungerade allt sämre. Han plockade isär den och upptäckte att påsen täppts igen av damm så att sugkraften försämrades. Han hade nyss byggt ett industricyklontorn som separerade färgpartiklar från luften med centrifugalkraft. Kunde han få samma princip att fungera i en dammsugare?

Han började jobba. Fem år och 5 127 prototyper senare hade han uppfunnit världens första påslösa dammsugare.

G-force

G-Force

James Dysons dammsugare såldes först i Japan, där man ligger långt framme vad gäller högteknologiska produkter. Dammsugarna kallades "G-Force" och imponerade på japanerna med sina goda resultat, så de blev snabbt till statussymboler som såldes för 2 000 dollar styck. G-Force vann även International Design Fair-priset 1991 i Japan.

DC01 vacuum cleaner

DC01

Med intäkterna från G-Force-försäljningen kunde James Dyson starta ett eget företag, Dyson Ltd. År 1993 öppnade han ett forskningscenter och en fabrik i Cotswolds och han började arbeta med en ny dammsugare – en som fångar upp ännu mindre dammpartiklar. Den kallades DC01, för "Dual Cyclone", och det var den första dammsugaren som kunde bevara 100 % av sugkraften 100 % av tiden.

Dyson today world map

Dyson idag

I dag finns det Dyson-apparater i över 65 länder jorden runt. Dyson har växt från en man med en idé till ett teknikföretag med över 1 000 ingenjörer över hela världen. Men det slutar inte där. I företaget finns det ett ständigt växande team med ingenjörer och vetenskapsmän. Fler idéer. Fler uppfinningar.

Dyson engineers

Dysons ingenjörer

Dysons ingenjörer och vetenskapsmän i Storbritannien, Singapore och Malaysia arbetar hängivet med att förbättra Dyson-apparater. De kommer från många olika vetenskapsgrenar: flödesdynamik, robotteknik, akustik, elektronik och mikrobiologi är några av dem. De är alla experter inom sitt fält. Genom att arbeta tillsammans ser de till att Dysons apparater är bättre än alla andra och att de skapas för att hålla länge.

Machine close up

Dyson över hela världen

Dyson har team över hela världen, från Malmesbury till Malaysia och från Chicago till Singapore. De spelar alla en viktig roll för företagets framgångar. Dyson investerade nyligen i en skräddarsydd motorfabrik i Singapore. Fabriken enda uppgift är att precisionstillverka varenda digitalmotor – nyckeltekniken i de senaste produkterna från Dyson.

Dyson office - Malmesbury

Forskning, design och utveckling

All forskning, design och utveckling av Dyson-tekniker börjar vid Dysons huvudkontor i Malmesbury, England. Det är här som James Dyson och hans team med ingenjörer arbetar hårt varje dag. De hittar ständigt sätt att få saker att fungera bättre.

Prototype of a Dyson Cylinder vacuum cleaner

Förfina. Förbättra. Förfina. Förbättra.

Dysons ingenjörer och vetenskapsmän förfinar sina idéer om och om igen. I dag är prototypfasen snabbare och mer sofistikerad, men vi tar inga genvägar. Det är snarare så att Dysons ingenjörer arbetar ännu mer på prototyperna för att uppnå perfekta resultat.

Dyson materials

Materialvetenskap

Dysons apparater har strukturell integritet. De är starka och de är lätta. Med kunskaper i geometri och banbrytande material kan Dysons ingenjörer göra mer med mindre. Mindre material, mindre vikt, mindre avfall.

James Dyson Foundation

Ingenjörskonst i framtiden – James Dyson-stiftelsen

Ingenjörer är världens problemlösare. Och vi behöver fler av dem. Det är därför James Dyson är så ivrig att uppmuntra fler unga att lära sig mer om vetenskap, teknik och ingenjörskonst. James Dyson-stiftelsen är en välgörenhetsorganisation som stödjer studenter och lärare via stipendier, utbildningsprogram och läromedel.

James Dyson Award - Titan Arm

James Dyson-priset

James Dyson-priset är ett internationellt designpris. Det instiftades för att inspirera nästa generation designingenjörer genom att fira deras arbete och lyfta upp dem till en global plattform.

Priset delas ut av James Dyson-stiftelsen som en del i vår strävan att inspirera unga människor att börja med ingenjörskonst, för att de ska kunna nå sin fulla potential och bli ingenjörer.