Hoppa över navigering
Dina inställningar har nu sparats.
Du kan uppdatera dina kontaktinställningar när som helst under rubriken Keep in touch på My Dyson. Om du har ett My Dyson-konto kan du logga in nedan för att hantera alla kontaktalternativ (däribland telefonnummer, sms och postadress).
Curled hair tresses hanging in the science laboratory
Curled hair tresses hanging in the science laboratory

Video Transcript

Open video transcript

Vetenskapen bakom hår

Löser verkliga hårproblem med innovativ teknik.

Hårets livscykel


  • Livslängd för ett hår i år


  • Man tappar upp till 100 hårstrån varje dag


  • Det kan finnas så många som 150 000 hårstrån på ett människohuvud

Kvinnlig modell med typ 4-hår som tittar framåt

Vetenskap, inga gissningar

På Dyson vill vi veta allt som finns att veta om hår. Vi är besatta av vetenskapen bakom hår och använder den för att konstruera vår teknologi. Inga gissningar, inga knep, bara beprövad vetenskap.

Typ 1 A, B, C

Rakt till vågigt hår. Rakare hår har en rund tvärsnittsarea. Denna hårtyp kan behöva tvättas mer regelbundet än andra typer av hår för att undvika uppbyggnad av oljor.

Typ 2 A, B, C

Vågigt till lockigt hår. Typ 2-hår beskrivs ofta med en vågig "S"-form och en rund tvärsnittsarea som är något plattare än den på typ 1-hår.  Denna hårtyp kräver också regelbunden tvätt eftersom olja lättare kan tränga sig in i hårstrået.

Typ 3 A, B, C

Lockigt hår med tajtare korkskruvslockar. Lockigt hår kan lätt bli torrt på grund av att det inte finns lika mycket talg i håret. Det är viktigt att inte använda överdriven värme vid styling och att försöka bibehålla så mycket naturlig olja som möjligt. 

Typ 4 A, B, C

Lockigt till krulligt hår. Typ 4-hår har en plattare, mer ellipsoid form som formar de tajta lockarna. Dessa trasslar lättare ihop sig och kan bli sköra när de utsätts för överdriven värme. Typ 4-hår klarar också av att tvättas mindre regelbundet.

Line drawing of type 1 hair
Close up of hair strands growing from the scalp barrier

Hårtäthet vs hårtjocklek

Hårets tjocklek kan bestå av två faktorer – densitet och stråbredd. Densitet är mängden strån du har, medan bredden är tjockleken på stråna.

Om du inte är säker på vilken stråbredd du har kan du ta tag i ett hårstrå och gnugga det mellan två fingrar. Om det känns som bomull är ditt hår grovt. Om det knappt känns är ditt hår fint.

A close animation of the scalp barrier

Vad är en frisk hårbotten?

Tre modeller som använder Dysons hårvårdsserie för att torka eller styla håret

Dysons lösning

På Dyson strävar vi efter att skapa maskiner som undviker överdriven värme. Genom att konstruera teknologin exakt för din hårtyp kan vi skapa alla tänkbara fantastiska frisyrer, samtidigt som vi undviker skador.

Modell med typ 1-hår som borstar sitt våta hår med Dyson Paddle-borsten medan hen fönar det med Dyson Supersonic-hårfönen

Undviker mekaniska skador

När du använder slipande, fysiska verktyg på håret kan fjällen ruggas upp, vilket orskar friktion på stråna. Dyson har investerat 100 miljoner pund i globala hårlaboratorier för att skapa enheter som är speciellt utformade för att undvika att hårstråna går av.

  • 1 Statistik från Dysons globala hårundersökning 29 november 2021–21 december 2021. 23 000 tillfrågade från 23 marknader (USA, Storbritannien, Irland, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Schweiz, Österrike, Sverige, Ryssland, Turkiet, Australien, Kina, Hongkong SAR, Taiwan-regionen, Japan, Sydkorea, Singapore, Malaysia, Thailand och Vietnam).
Köp direkt från oss som har skapat den