Hoppa över navigering
Dina inställningar har nu sparats.
Du kan uppdatera dina kontaktinställningar när som helst under rubriken Keep in touch på My Dyson. Om du har ett My Dyson-konto kan du logga in nedan för att hantera alla kontaktalternativ (däribland telefonnummer, sms och postadress).
Dyson purifier in house when cooking

Dålig luft inomhus – ett outtalat hälsoproblem

Vilka partiklar och gaser gömmer sig i hemmet och vad kan du göra för att förbättra luften inomhus? Låt oss belysa problematiken med dålig luft och hur det finns ett tydligt samband mellan luftkvalitet i våra hem och dålig hälsa.

 • Luften inomhus – två till fem gånger högre andel luftföroreningar

  År 2020 kom med en hel del förändringar i hur vi lever och spenderar vår vardag. Många av oss arbetar hemifrån och tillbringar därmed mer tid i hemmet än tidigare. Dessutom lever vi i Norden i ett klimat med kalla vintrar som ofta tvingar oss att en större del av året spendera mer tid inomhus för att undkomma kylan. Detta ställer en hel del krav på inomhusmiljön och luftkvaliteten.

  Enligt en studie av United States Environmental Protection Agency (EPA) kan luften inomhus innehålla två till fem gånger högre andel luftföroreningar än luften vi andas in utomhus. Dessutom tenderar luftföroreningar i hemmet att öka ju mer tid vi spenderar i den miljön. Vi på Dyson analyserade data från registrerade luftrenare i 11 städer på fyra olika kontinenter i världen och upptäckte att nivåerna av flyktiga organiska ämnen (VOC) samt kvävedioxid (NO2) hade ökat sedan pandemins lockdown, då befolkningen i många länder tvingades att stanna hemma.

  Vi vill lyfta problemet med dålig luft inomhus och belysa vilka källorna till föroreningarna kan vara, men även förklara hur du kan reducera dem i ditt hem.

  Välj din modell

  Beat the Heat

  Dyson Pure Cool Me™ luftrenare/fläkt

  2 i 1: Luftrenare och personlig fläkt.

  Känner automatiskt av och fångar upp allergener, föroreningar och gaser. Visar luftkvalitet i realtid.

  Fokuserad svalkning och luftrening.

  Färg:  Nickel-Black
  Options

  1 verktyg och tillbehör inkluderade

  Visa alla Dölj Klicka här om du vill veta mer
  Fjärrkontroll

  Välvd och magnetiserad för att förvaras snyggt på maskinen.

  Tillfälligt slutsåld
  3 590 kr
  Läs mer
  Beat the Heat

  Dyson Pure Cool Me™ luftrenare/fläkt

  2 i 1: Luftrenare och personlig fläkt.

  Känner automatiskt av och fångar upp allergener, föroreningar och gaser.

  Fokuserad svalkning och luftrening.

  Färg:  Vit / Silver
  Options

  1 verktyg och tillbehör inkluderade

  Visa alla Dölj Klicka här om du vill veta mer
  Fjärrkontroll

  Välvd och magnetiserad för att förvaras snyggt på maskinen.

  3 590 kr
  Läs mer

  Varför dålig luft inomhus kan vara skadligt för hälsan

  Att förorenad luft utomhus har negativa hälsoeffekter vet du säkert, men precis samma sak gäller även luften inomhus. När du andas in partiklar så transporteras de in i kroppen och kan påverka andningsorganen men även andra organ i kroppen. Dålig luft inomhus kan speciellt ge negativa hälsoeffekter för känsliga grupper som barn, äldre, astmatiker och personer med hjärt- och kärlsjukdomar.

  Vi spenderar ungefär 90 % av vår dag inomhus och kanske ännu mer än så under vintertid här i Norden. En tidigare undersökning har visat att skadliga luftföroreningar kan finnas i högre koncentrationer inomhus än utomhus och att luften vid en normal trafikerad stadsgata kan vara renare än den vi andas in hemma. Därför borde det inte komma som en överraskning att luften inomhus även kan ge negativa hälsoeffekter.

  Läs mer

  Dysons luftrenare

  8 partiklar och gaser som bidrar till dålig luft inomhus

  Luftföroreningar inomhus kommer från flera olika källor och aktiviteter som du utför. Framförallt handlar det om två olika kategorier av föroreningar, partiklar samt flyktiga ämnen (VOC) och gaser. Matlagning, städning, målning och när du renoverar hemmet är bara några tillfällen då nivåerna av luftföroreningar inomhus höjs.

  Så vilka är dessa farliga partiklar och gaser som vi utsätter oss för inomhus? Här är åtta vanliga orsaker till dålig luft hemma.

  1. Ultrafina partiklar och virus.
  2. Industriella utsläpp.
  3. Bakterier och mögel.
  4. Pollen och allergener från växter, blommor och pälsdjur.
  5. Formaldehyd från heltäckningsmattor, lösa mattor och golvbeläggningar.
  6. Odörer från hushållsångor och matlagningsos.
  7. Bensen och flyktiga organiska ämnen (VOC) från rengöringsprodukter och doftljus.
  8. Kvävedioxid från gasugnar och bilavgaser.
  Dyson purifying fan

  Vad kan du göra för att förbättra luftkvaliteten hemma?

  När du spenderar mycket tid inomhus, som under det kalla vinterhalvåret, är det extra viktigt att hålla koll på luftkvaliteten hemma. Det finns flera åtgärder att vidta för att hålla nivåerna av luftföroreningar i schack.

  ✓ Ta bort orsaken till luftföroreningar. Det är till exempel bättre att använda en elspis än en gasspis ur ett luftkvalitetsperspektiv.

  ✓ Överanvänd inte städmedel. När det är dags att städa, använda rengöringsprodukter varsamt.

  ✓ Överanvänd inte stearinljus, doftljus och rökelse - och rök inte inomhus!

  ✓ Använd köksfläkten när du lagar mat. Detta är väldigt viktigt för att undvika att andas in farliga ångor.

  ✓ Öppna ett fönster om du är medveten om att du skapar luftföroreningar inomhus.

  ✓ Använd en luftrenare. Om du exempelvis bor nära en trafikerad väg så hjälper det oftast inte att ventilera genom att öppna ett fönster. Investera i en luftrenare för att automatisk förbättra luftkvaliteten inomhus dygnet runt.

  Varför behövs en luftrenare?

  Ett sätt att påverka luften inomhus till det bättre är att investera i en luftrenare. En luftrenare renar automatiskt luften du andas hemma men kan också hjälpa dig hålla koll på nivåerna av luftföroreningar inomhus. Luftrenare som Dysons Pure Hot+Cool och Pure Humidify+Cool mäter nivåerna i realtid och du kan enkelt övervaka dem med Dyson Link-appen. En 2-i-1 luftrenare och fläkt gör att luften cirkulerar mer effektivt och renas i hela rummet.

  Hur fungerar en luftrenare?

  Våra luftrenare har ett förseglat 360˚ filtreringssystem som fångar in skadliga partiklar och gaser i ditt hem och samtidigt förhindrar att de läcks ut i rummet igen. Systemet kombinerar två filter; aktivt kolfilter och HEPA-filter. Det aktiva kolfiltret avlägsnar gaser och dålig lukt och HEPA-filtret fångar upp 99,95 % av de ultrasmå partiklarna som finns i luften i rummet.