
Dålig luft inomhus – ett outtalat hälsoproblem
Låt oss belysa problematiken med dålig luft och hur det finns ett tydligt samband mellan luftkvalitet i våra hem och dålig hälsa.
-
Luften inomhus – två till fem gånger högre andel luftföroreningar
År 2020 kom med en hel del förändringar i hur vi lever och spenderar vår vardag. Många av oss arbetar hemifrån och tillbringar därmed mer tid i hemmet än tidigare. Dessutom lever vi i Norden i ett klimat med kalla vintrar som ofta tvingar oss att en större del av året spendera mer tid inomhus för att undkomma kylan. Detta ställer en hel del krav på inomhusmiljön och luftkvaliteten.
Vi vill lyfta problemet med dålig luft inomhus och belysa vilka källorna till föroreningarna kan vara, men även förklara hur du kan reducera dem i ditt hem.
Varför dålig luft inomhus kan vara skadligt för hälsan
Att förorenad luft utomhus har negativa hälsoeffekter vet du säkert, men precis samma sak gäller även luften inomhus. När du andas in partiklar så transporteras de in i kroppen och kan påverka andningsorganen men även andra organ i kroppen. Dålig luft inomhus kan speciellt ge negativa hälsoeffekter för känsliga grupper som barn, äldre, astmatiker och personer med hjärt- och kärlsjukdomar.
Vi spenderar ungefär 90 % av vår dag inomhus och kanske ännu mer än så under vintertid här i Norden. En tidigare undersökning har visat att skadliga luftföroreningar kan finnas i högre koncentrationer inomhus än utomhus och att luften vid en normal trafikerad stadsgata kan vara renare än den vi andas in hemma. Därför borde det inte komma som en överraskning att luften inomhus även kan ge negativa hälsoeffekter.
8 partiklar och gaser som bidrar till dålig luft inomhus
Luftföroreningar inomhus kommer från flera olika källor och aktiviteter som du utför. Framförallt handlar det om två olika kategorier av föroreningar, partiklar samt flyktiga ämnen (VOC) och gaser. Matlagning, städning, målning och när du renoverar hemmet är bara några tillfällen då nivåerna av luftföroreningar inomhus höjs.
Så vilka är dessa farliga partiklar och gaser som vi utsätter oss för inomhus? Här är åtta vanliga orsaker till dålig luft hemma.
- Ultrafina partiklar och virus.
- Industriella utsläpp.
- Bakterier och mögel.
- Pollen och allergener från växter, blommor och pälsdjur.
- Formaldehyd från heltäckningsmattor, lösa mattor och golvbeläggningar.
- Odörer från hushållsångor och matlagningsos.
- Bensen och flyktiga organiska ämnen (VOC) från rengöringsprodukter och doftljus.
- Kvävedioxid från gasugnar och bilavgaser.
Vad kan du göra för att förbättra luftkvaliteten hemma?
När du spenderar mycket tid inomhus, som under det kalla vinterhalvåret, är det extra viktigt att hålla koll på luftkvaliteten hemma. Det finns flera åtgärder att vidta för att hålla nivåerna av luftföroreningar i schack.
✓ Ta bort orsaken till luftföroreningar. Det är till exempel bättre att använda en elspis än en gasspis ur ett luftkvalitetsperspektiv.
✓ Överanvänd inte städmedel. När det är dags att städa, använda rengöringsprodukter varsamt.
✓ Överanvänd inte stearinljus, doftljus och rökelse - och rök inte inomhus!
✓ Använd köksfläkten när du lagar mat. Detta är väldigt viktigt för att undvika att andas in farliga ångor.
✓ Öppna ett fönster om du är medveten om att du skapar luftföroreningar inomhus.
✓ Använd en luftrenare. Om du exempelvis bor nära en trafikerad väg så hjälper det oftast inte att ventilera genom att öppna ett fönster. Investera i en luftrenare för att automatisk förbättra luftkvaliteten inomhus dygnet runt.
Varför behövs en luftrenare?
Ett sätt att påverka luften inomhus till det bättre är att investera i en luftrenare. En luftrenare renar automatiskt luften du andas hemma men kan också hjälpa dig hålla koll på nivåerna av luftföroreningar inomhus. Luftrenare som Dysons Pure Hot+Cool och Pure Humidify+Cool mäter nivåerna i realtid och du kan enkelt övervaka dem med Dyson Link-appen. En 2-i-1 luftrenare och fläkt gör att luften cirkulerar mer effektivt och renas i hela rummet.
Hur fungerar en luftrenare?
Våra luftrenare har ett förseglat 360˚ filtreringssystem som fångar in skadliga partiklar och gaser i ditt hem och samtidigt förhindrar att de läcks ut i rummet igen. Systemet kombinerar två filter; aktivt kolfilter och HEPA-filter. Det aktiva kolfiltret avlägsnar gaser och dålig lukt och HEPA-filtret fångar upp 99,95 % av de ultrasmå partiklarna som finns i luften i rummet.